3. SAYFABİYOGRAFİDÜNYAEĞİTİMEKONOMİFOTO GALERİGÜNDEMKOBİM TÜRKİYEKÜLTÜR SANATMAGAZİNOTOMOBİLSAĞLIKSİYASETSPORVİZYONDAKİLERYEREL HABERLER

 Yabancı sermayeli dev şirkete karşı hukuki ve cezai süreç başlattı

Türkiye’de onlarca kaplama tesisi kuran Osman Musluoğlu tarafından temelleri atılan, önemli otomotiv firmalarıyla çalışan Topaz Otomotiv, yabancı sermayeli Phinia Delphi Turkey Otomotiv Sistemleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne (eski BorgWarner markası) karşı yasal süreç başlattı. Topaz’ın Patent hakkına tecavüz ve haksız rekabet iddialarıyla yaptığı başvuru üzerine mahkemece delil tespiti-bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verildi. Bilirkişilerin Delphi fabrikasında yaptığı incelemeye istinaden raporlarını hazırlayarak dosyaya sunması bekleniyor. Topaz’ın haksız rekabet iddiasıyla Delphi yetkilileri hakkında yaptığı ceza şikâyetinin soruşturması ise devam ediyor.

Kaplama sektöründe adı saygıyla hatırlanan yüksek kimya mühendisi Osman Musluoğlu’nun 40 yıllık birikimiyle tasarlayıp kurduğu, dünyanın önemli otomotiv firmalarının kaplama hizmetini üstlenen Topaz Optik Tekstil Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Phinia Delphi Turkey Otomotiv Sistemleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne karşı hukuki ve cezai süreç başlattı. Topaz Otomotiv; Phinia Delphi’yle yürütülen işbirliğinde, şirketin hukuka aykırı ve haksız rekabet teşkil eden eylemleri nedeniyle zarara uğradığı ve patent hakkına tecavüz edildiği iddialarıyla 4 Ekim’de İzmir Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemenin verdiği karar sonucu 9 Ekim’de Delphi fabrikasında iki bilirkişinin yaptığı keşfin raporu bekleniyor. Topaz Otomotiv ve eşinin vefatı üzerine şirketin başına geçen Tülin Musluoğlu tarafından Erkan Zorlu, Mehmet Çönkü ve Todd Larry Anderson’un da aralarında bulunduğu Delphi yetkilileri hakkında yapılan ceza şikâyeti üzerine başlatılan soruşturma ise sürüyor.

Dilekçelerde özetle şu iddialara yer verildi: Phinia Delphi’nin bağlama sözleşmeyle Topaz’ın bütün iktisadi karar mekanizmasını elinden aldığı, İngilizce bilmeyen şirket sahibine İngilizce sözleşme imzalatarak kağıt üzerinde altı yıl boyunca tek müşterisi gibi çalıştırdığı, tüm talimatların Phinia Delphi tarafından verildiği, yapılan AR-GE çalışmaları sonrasında ortaya çıkan patent ve fikri haklara tecavüz edildiği, son olarak da Phinia Delphi’nin iş modelini kopyalayarak Topaz’la işi bittikten sonra, âdeta şirketin fişini çektiği, iflasa sürüklediği, üstüne üstülük Topaz’ın tüm ticari faaliyetlerinin durmasından sonra yürüyen sulh görüşmelerinde tüm haklarından vazgeçmeye zorlandığı, Phinia Delphi 570 bin Euro alacaklı olduğu iddiasıyla Topaz’a dava açsa da ortada gerçekte bir alış-satış olmadığı, Topaz’ın Phinia Delphi’nin taşeronu gibi çalıştığı ancak sözleşmeye uygun bir ücret almadığı.

Ülkesine inanan bir iş ve bilim insanı

Phinia Delphi’nin sözleşmeler kapsamında taahhüt ettiği iş hacminin çok altında ürün adedini, altı yıldır sabit bir fiyatlandırmayla Topaz Otomotiv’e kaplattığını, kendi geliştirdikleri patentli buluşu ve şirketlerinin işleyişini kopyaladıktan sonra 2022’de sözleşmeyi tek taraflı ve haksız şekilde feshederek kendilerini kasıtlı olarak iflasa sürüklemeye çalıştıklarını belirten Topaz Otomotiv sahibi ve merhum Osman Musluoğlu’nun eşi Tülin Musluoğlu, yaşadıkları mağduriyetle ilgili şu bilgileri verdi:

“Beş yılı aşkın bir süre Delphi’ye danışmanlık hizmeti veren eşim Osman Musluoğlu, Delphi’nin teşviki ve sözlerine güvenerek, 2016’da bombaların patladığı bir Türkiye atmosferinde, ülkesine inanan ve güvenen bir bilim ve iş insanı olarak Topaz Otomotiv’i kurmaya karar verdi. Şirket, bizzat Delphi’nin talebi üzerine ve yalnızca Delphi’ye hizmet vermek üzere, Delphi tesisine 800 metre mesafede kuruldu. Eşim 40 yıl boyunca tırnaklarıyla kazıyarak kazandığı tüm birikimini buraya yatırarak, tesisi ederinin çok üzerinde bir bedele satın aldı. Delphi, eşime o süreçte taraflar arasındaki sözleşmeye göre sekiz yıl boyunca sürmesi gereken tır işi için toplamda 2.2 milyon parça kaplama işi vaat etti ve taahhüt edilen adetlere istinaden bir birim fiyat belirlendi ancak altı senenin sonunda projenin yüzde 25’i dahi gerçekleşmedi. Toplamda sadece 580 bin adet parça verdiler. Adetteki yüzde 75 sapmaya rağmen eşim, belirlenen sabit fiyattan çalışmaya mahkûm edildi. Delphi, ekonomik üstünlüğünden istifade ederek Topaz’ı cirosunun 10 katı üzerinde bir riske girmeye mecbur bıraktı. 2020’de Amerikan devi BorgWarner bünyesine katılan Delphi, Topaz’a dünyaca bilinen VOLVO, DAF, DONGFENG, VW, AUDI, HYUNDAI ve DAIMLER gibi markalara kaplamalar yaptırdı. Sektörün en zor kaplaması olan bu işi, Türkiye’de yapabilen tek firma bizdik. Ancak eşim, 2019 yılında üzerinde yaratılan ekonomik baskı ve strese dayanamayarak geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.”

“40 yıllık deneyim ve patentimiz kopyalandı”

Eşinin yasını yaşayamadan, iki çocuğuyla birlikte bilmediği bir alanda büyük problemlerle karşı karşıya bırakıldıklarını söyleyen Musluoğlu, “Delphi ekonomik üstünlüğünden istifade ederek dayattığı ticari koşullarla Topaz Otomotiv’i adeta boyunduruğu altına almıştı. Eşimin 2019’da vefatının ardından bu tahakküm daha da arttı, henüz yasımızı yaşayamadan fiktif bir borçla üzerimizde yoğun baskı kuruldu. Aylarca ücret almadan Delphi’ye iş yapmak zorunda bırakıldık. Ancak eşimin 40 yıllık emeğini çöpe atamazdık, maddiyattan öte manevi bir şekilde buranın yaşaması için tüm gayretimizle çabaladık. Çocuklarım ve ben gece gündüz fabrikada işi yürütmek adına çaba sarf ettik ve işi hakkıyla başardık. Ancak bütün bunlara rağmen, eşimin geliştirdiği patentli mekanizmalar da dahil olmak üzere, 40 yıllık deneyimiyle oluşturduğu Topaz Otomotiv’in tüm iş modeli ve üretim süreçleri Delphi tarafından kopyalandı ve dolayısıyla bize ihtiyaçları kalmadığında sözleşmemiz haksız şekilde feshedildi. Tabiri caiz ise Delphi, Topaz’ın fişini çekerek kaplama operasyonunu yeniden kendi bünyesine aldı. Şirketi iflasa sürüklemekle kalmadılar, bizi daha da sindirmek için önce aylarca ücret ödemeksizin çalıştırdılar, sonra da hâlâ onlara borçlu olduğumuzdan bahisle şirkete dava açtılar. Bizler bu yapılan haksızlığa boyun eğmeyeceğiz, eşimin 40 yıllık birikimini ve deneyimini ortaya koyarak tamamen yerli ve milli bir şirket olarak hayata geçirdiği bu mirasa sahip çıkmak için yasal süreç başlattık. Kendimize de adalete de güvenimiz tam. Gerek savcılık gerekse İzmir mahkemelerinin yapacağı inceleme, yabancı sermayenin bizi yıllarca nasıl sömürdüğünü ortaya çıkaracaktır.”

 

Osman Musluoğlu

1977’de İstanbul Üniversitesi Yüksek Kimya Mühendisliği’nden mezun olan Osman Musluoğlu, 1978’de kendi işini kurarak, fırın ve toz boya tesisleri imal eden bir firma açtı. Ardından anahtar teslim kaplama sanayi tesisleri kurdu. Türkiye’de tam otomatik PLC kaplama tesisi kuran ilk mühendislerden biri olan Musluoğlu, bu otomasyon sistemiyle çalışanların kimyasala daha az maruz kalarak iş yapmasını ve sürecin makineleşmesini sağladı. Dünya standartlarında bir mühendis olarak, Çin’e hiç gitmeden Çin’de tesis kurdu. Türkiye’de kaplama sektöründe duayen olarak bilinen, yaptığı tesislerden yüksek başarı elde eden Musluoğlu’nun referansları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri, Maysan, EAE, TKF, LISI gibi büyük isimler bulunuyor. “Beni bu ülke yetiştirdi, okuttu. Ben de bu ülkeye yarar sağlayacağım” diyen, idealist ve vatansever bakış açısıyla ülkenin katma değeri yüksek işler yapması gerektiğini ve teknoloji üretmesini savundu. Musluoğlu, vefat etmeden önceki dönemde danışmanlık yaptığı bir maden firmasındaki hizmetleri sonucunda, “Türkiye’de yüzde 99 saflıkla kobalt elde eden ilk mühendis” başlıklarıyla gazete haberlerine konu edildi. İş insanı kimliğinden çok bilim insanı olarak bilinen Musluoğlu, yaptığı işlerle ilgili buluşlara da imza attı.

 

Topaz Otomotiv 

Topaz Otomotiv, Türkiye’de onlarca kaplama tesisi tasarlamış ve kurmuş Solvent Kimya şirketinin de kurucusu olan Osman Musluoğlu’nun 2016’da Ege Serbest Bölgesi’nde 40 yıllık kaplama sektöründeki deneyimi sonucunda tasarladığı ve kurduğu bir işletme. 2500 m² alanda altı yıldır faaliyet gösteren firma, hiçbir yasaklı malzeme ürün ve/veya proses kullanmadan, insana ve çevreye duyarlı vizyonuyla Tier 2 olarak OEM firmalarına hizmet vermesinin yanında 40 senelik bir birikimin eseri. Kaplama sektöründe uzmanlaşan Topaz Otomotiv, 2018 yılı başında BSI tarafından ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi ile sertifikalandırılmış ve proses tasarımlarında ileri ürün planlama (APQP) yaklaşımıyla başta çinko-nikel olmak üzere çinko, nikel gibi kaplama hizmetleri veriyor.

 

Delphi 

Delphi, Birleşik Krallık merkezli Phinia Delphi Technologies grubunun Türkiye’deki iştiraki olarak İzmir’de kuruldu. 150’den fazla ülkede faaliyet gösteren ve 2750’den fazla servis merkezinden oluşan küresel bir ağa sahip olan Phinia Delphi Technologies, otomotiv endüstrisinin lider isimleri arasında yer alıyor. 2020’de aynı sektörde faaliyet gösteren ve yaklaşık 17 milyar Amerikan doları değerinde varlık bulunduran Amerikan şirketi BorgWarner tarafından devralınan şirket, bir BorgWarner Inc. markası haline geldi. Phinia Delphi, Temmuz 2023’te ayrılma işlemini tamamlayarak, bağımsız bir şirket oldu.

Başa dön tuşu