3. SAYFABİYOGRAFİDÜNYAEĞİTİMEKONOMİFOTO GALERİGÜNDEMKOBİM TÜRKİYEKÜLTÜR SANATMAGAZİNVİZYONDAKİLERYEREL HABERLER

BASBAŞ GENÇ YETENEKLERİ İŞ HAYATINA HAZIRLAMAYA BAŞLADI

Bergama, Dikili, Kınık başta olmak üzere İzmir’in kuzeyinde işgücü piyasasını hareketlendirmeye başlayan Batı Anadolu Serbest Bölgesinde fabrikalar yükselmeye başlarken, firmaların ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmeye yönelik çalışmalar da hız kazandı. Batı Anadolu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (BASBAŞ), Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası ve Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle mesleki ve teknik Anadolu liselerinden endüstrinin ihtiyaç duyduğu kalifiyede mezunlar verilmesi için projeler hayata geçirilirken, BASBAŞ da stajyer alım programını başlattı.

Program kapsamında ilk olarak Bergama’daki Şehit Ömer Yiğit Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik ve Elektronik ile Bilişim Teknolojileri bölümlerinden öğrenciler BASBAŞ’ta staja başladı. Bir yıllık staj süresinde başarılı bulunan öğrenciler BASBAŞ’ta istihdam edilecek ve yeni başlayan 2023-2024 eğitim dönemi boyunca yeni stajyer alımına devam edilecek.

Bergama, Kınık ve Dikili’deki mesleki ve teknik liselerdeki öğrencilerin iş dünyasına yönelik çeşitli bilgi ve becerileri kazanmaları, diploma programlarına uygun iş deneyimlerini ve kabiliyetlerini arttırmaları için buralardaki okullardan stajyer alımlarına ağırlık vereceklerini belirten BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, şu anda sadece BASBAŞ’la başlayan staj programının, Batı Anadolu Serbest Bölgesine faaliyete geçecek firmalarda da yaygınlaşacağını vurguladı.

Dr. Faruk Güler, bölgeyegelecek yatırımların ihtiyaç duyacağı kalifiyede iş gücünün sağlanması için Bergama, Kınık ve Dikili’deki mesleki eğitimin standartlarının geliştirilmesine odaklandıklarını ve bu konudaBergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası, Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüyle işbirliği içinde projeler geliştirdiklerini söyledi.

Eğitim konusunda ESBAŞ’la İzmir’de çok sayıda okulla güzel projeler yürüttüklerini, bu deneyimlerini BASBAŞ’la Bergama, Dikili ve Kınık başta olmak üzere bölgede de değerlendirmek istediklerini vurgulayan Dr. Faruk Güler, “Batı Anadolu Serbest Bölgesi faaliyete geçti ve yatırımcılar gelmeye başladı. Kuzey Ege’de çok insanımız var. Bizler bu bölgedeki insan kaynağının daha kalifiye olarak yetişmesi için okul-sanayi işbirliğini geliştirmeye yönelik önceden adımlarımızı attık. Gençlerin iyi eğitim alması ve mesleki yeterliliklerinin arttırılması konusunda imkanlarımızı sonuna kadar kullanmak istiyoruz. İşsizlik üniversite mezunlarında çok daha ciddi boyutlarda olurken, endüstrinin ihtiyaç duyduğu branşlarda eğitim görmüş mesleki ve teknik liselerin mezunları okul biter bitmez iş bulabiliyor. Bizler okul-sanayi işbirliği içinde, okulun verdiği teorik bilgiyi sanayide pratik deneyimle perçinleyerek, öğrencilerin mesleki ve teknik liselerden reel sektörün istediği donanımlara sahip özelliklerde mezun olmasını ve bu sayede kolay iş bulmalarının yolunu açıyoruz” diye konuştu.

Koçluk programı ile öğrenciler iş hayatına hazırlanıyor

Dr. Güler, okulların fabrikalarla birlikte çalıştığı düzeni kurmak için üç yıl önce harekete geçtiklerini ve yapılması gereken çalışmaları o zamandan tespit ettiklerini belirterek, “Eğitim kalitesini arttırmak için zaman kaybetmeden hareket geçtik. Bergama, Kınık, Dikili ve hatta Aliağa’daki şirketlerle birlikte mesleki eğitim veren öğretmenlerin çalışma ortamlarını gözlemleyerek, sanayi ile iletişimlerini arttırmaya çalışıyoruz. Bergama’da meslek liseleri yılda yaklaşık 500 mezun veriyor. İstenilen vasıflarda mezun olmaları durumunda tamamının yaşadıkları bölgede iş bulmaları mümkün olacaktır” diye konuştu.

Dr. Faruk Güler, ekonomisi hızla gelişen Bergama’da nitelikli iş gücünü arttırmak ve gençleri meslek sahibi yaparak iş hayatına hazırlamak için ESBAŞ, BASBAŞ ve Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Şehit Ömer Yiğit Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencilerine yönelik geçen yıl başlattıkları koçluk programını bu yıl da devam ettirdiklerini belirterek, “Bu uzun dönemli programla öğrencilere, iş hayatına nasıl daha donanımlı hazırlanacakları konusunda kapsamlı eğitim veriyoruz” dedi.

Çanakkale Köprüsü, Çandarlı Limanı, Aliağa limanları ve İZBAN projelerinin Bergama’yı lojistik açıdan son derece önemli kıldığına dikkat çeken Dr. Faruk Güler, şunları söyledi: “Başta Bergama olmak üzere bölge değişiyor. BASBAŞ ile birlikte buraya yeni sanayi tesisleri gelmeye başladı. Bütün bu gelişmeler ise teknik meslek liselerinden iyi eğitim almış mezunlara ihtiyacı arttırdı. Bu gençlerin tek seçeneği burada açılacak işletmelerde çalışmak olmayacak, aynı zamanda burada kurulacak fabrikalara iş ve hizmet üretmek için girişimci de olacaklar. Şimdiden bunun planlanmasını yapmak durumundayız.

Okunma Sayısı: 128
Başa dön tuşu