EĞİTİMEKONOMİGÜNDEMKOBİM TÜRKİYEMAGAZİNYEREL HABERLER

2023 Yılı Günlük Yemek Bedeli İstisnası Açıklandı 

2023 Yılı Günlük Yemek Bedeli İstisnası Açıklandı 

Şirketlerin gelir vergisinden istisna tutulacağı günlük yemek bedeli 2023 yılı için belli oldu. Yeni tutar, 2022 yılına oranla yüzde 115,69’luk bir artışla KDV dahil 118,80 TL olarak belirlendi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ticket Restaurant Edenred Türkiye CEO’su Selçuk Boztepe, günümüz ekonomik koşullarında öğle yemeği hakkı başta olmak üzere tüm yan hakların çalışanlar için çok daha önemli bir hale geldiğinin altını çizerken çalışan bağlılığını artırarak mevcut yeteneği elde tutmak, yeni yetenekleri şirket bünyesine katmak isteyen şirketlerin yan hakların ve hatta ayni yardımların gücünden yararlanmaları gerektiğini belirtti. Yemek kartı sisteminin yüzde 100’e varan vergi istinası sayesinde şirketlere büyük tasarruf sağladığını ifade eden Boztepe, sistemin yemek hizmeti sektörünü kayıtlı hale getirmesi sayesinde kayıt dışılıkla mücadeleye ve ekonomiye katkı sağladığına da dikkat çekti. 

 

İş dünyasında hem çalışanların hem de işverenlerin merakla beklediği 2023 yılı için gelir vergisinden istisna tutulacak günlük yemek bedeli KDV dahil 118,80 TL olarak açıklandı. Çalışanların en önemli yan haklarından biri olan yemek hakkı, ekonomik açıdan zorlu koşullardan geçtiğimiz bugünlerde yemek kartı sistemiyle yemek hizmeti sektörünü kayıtlı hale getirerek ekonomiye katkı sağlaması yönünden de büyük önem taşıyor.

 

Yemek kartları çalışan motivasyonunu artırıyor

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ticket Restaurant Edenred Türkiye CEO’su Selçuk Boztepe, “Gelir vergisinden istisna tutulacak günlük yemek bedeli her yıl devlet tarafından güncelleniyor. Hatta 2022 yılında bu tutar iki kez artırılmıştı. Yılın başında belirlenen 34 lira yemek istisnası tutarı, 1 Temmuz’dan geçerli olmak itibariyle yüzde 50 artırılarak 51 liraya çıkarılmıştı. Ticket Restaurant Edenred olarak bu yılki artışı çok değerli bulsak da hem hızla artan gıda fiyatları karşısında zorlanan çalışanlara daha fazla destek olabilmek hem de işverenlerin maliyetlerini daha rahat yönetebilmelerine katkıda bulunabilmek adına, yemek kartı sisteminin ülkemizde kullanılmaya başladığı ilk yıllarda olduğu gibi günlük yemek bedelinin günlük asgari ücretin yarısı olarak sabitlenmesi önerimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Bugün birçok müşterimiz de çalışanlarına verdiği değerin bir göstergesi olarak günümüz ekonomik koşullarında büyük bir özveri göstererek yemek kartı bakiyelerini günlük yemek bedeli istisnasının üzerinde bir tutarda yatırıyor. Çünkü öğle yemeğinin tam anlamıyla çalışanın kırmızı çizgisi olduğunu biliyor. Kart kullanıcılarımıza son yaptığımız anket, çalışanların yüzde 91’inin gıda bütçesinin artmasından büyük endişe duyduğunu gösteriyor. Çalışanların öğle yemeklerinde dengeli, besleyici en önemlisi de istedikleri bir öğüne pratik bir biçimde ulaşabilmesini sağlayan yemek kartlarımız bu anlamda onların önemli bir endişesinin önüne geçiyor, böylece çalışanlar işlerine çok daha motive bir biçimde odaklanabiliyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin yaptığı ‘Türkiye’de Yemek Kartlarının Makroekonomik Etki Analizi Araştırması’ da yemek kartlarının çalışan motivasyonunu yüzde 10 artırdığını ortaya koyuyor. Kaynakların etkin ve verimli yönetiminin her zamankinden daha da önemli hale geldiği bu süreçte biz öğle yemeği giderini, tüm paydaşlar için avantajlı olan bir çözüme dönüştürüyoruz. Sistemimizin sağladığı vergi avantajları ve operasyonel kolaylık sayesinde şirketler de hem vakitten hem de nakitten tasarruf ediyor. En önemlisi ise çalışanlarına yatırım yaparak çalışan bağlılığını artırma şansı yakalıyor. Henüz sistemimizle tanışmamış şirketleri de yeni yılda güzel bir adım atmaya ve en değerli kaynakları olan çalışanlarının en temel ihtiyaç kalemini layığıyla karşılamaya davet ediyoruz.” dedi.

 

Yan hakların ve ayni yardımların önemi 2023 yılında çok daha fazla artacak

İş dünyasının 2023 yılına ilişkin öngörülerini de paylaşan Selçuk Boztepe, “Biliyorsunuz son dönemin en çok konuşulan konularından biri de artan sessiz istifalar. Bu nedenle iş dünyasının 2023 yılındaki ana gündem maddelerinden birinin de çalışanların motivasyonunu sağlama olacağını ve bu anlamda yan hakların artık maaşlar kadar önemli bir hale geleceğini düşünüyoruz. Çalışan bağlılığını artırarak mevcut yeteneği elde tutmak ve yeni yetenekleri şirket bünyesine katmak için yan hakların gücünden yararlanmak 2023 yılında artık bir trend değil gereklilik halini alacak. Benzer şekilde ayni yardımlar da son dönemlerde şirketler ve çalışanları için çok daha önemli bir hale geldi. Günümüzün ekonomik şartlarında ‘jest’ olmaktan çıkıp önemli bir ihtiyaç haline dönüştü. Çalışanlarını tatmin edemeyen şirketlerde ise sessiz istifalar ne yazık ki çok daha fazla artacak.” şeklinde konuştu.

 

Ekonomiye bütünsel fayda sağlıyor

Devletin şirketlere yemek kartları ile öğle yemeği harcamalarında tasarruf etme imkânı tanıdığını belirten Boztepe, “Tasarrufun her zamankinden daha önemli olduğu bu dönemde şirketler Ticket Restaurant Yemek Kartı gibi akılcı çözümlerle hem kaynaklarını verimli kullanıyor hem de çalışanlarının motivasyonlarını artırabiliyor. Her ölçekten şirket, yalnızca 1 çalışanı olsa da herhangi bir bürokratik işleme tabi olmadan hızlıca ve kolayca bu sisteme dahil olabiliyor. Sistemimiz restoranlara düzenli müşteri akışını sağlayarak cirolarını yükseltiyor. Daha da önemlisi yemek hizmeti sektörünü kayıtlı hale getirmesi sayesinde kayıt dışılıkla mücadeleye de hizmet ediyor. Bu anlamda aslında ekonomimizin birden çok ayağına bütünsel bir katkı sağladığımızı söyleyebilirim.” diyerek sözlerini tamamladı.

Başa dön tuşu